Кінець солодкого життя. Ціни на шоколад летять у космос

Ласунам приготуватися: світові ціни на какао б’ють небачені рекорди, і їхнє зниження поки не передбачається. УНІАН дізнавався, у чому причина невтішної світової тенденції, та наскільки на цьому тлі подорожчає шоколад в Україні.

Любителі солодощів б’ють на сполох – ціни на шоколад у світі зростають галопуючими темпами і не збираються зупинятись. І, звісно, Україна не може стояти осторонь цієї тенденції.

З початку 2024 року світові ціни на какао-боби зросли більш ніж удвічі через гострий дефіцит какао у Західній Африці, зокрема в Гані та Кот-д’Івуарі, де збирають більше половини світового врожаю цього продукту. Зокрема, в Гані врожай какао сягне мінімуму за останні 22 роки через екстремальні погодні умови та хвороби рослин. Невтішна ситуація і у какао-регіонах Кот-д’Івуара – там нормальному какао-виробництву заважає посуха.

Власне, через несприятливу погоду дефіцит какао-пропозиції спостерігається у світі вже третій рік поспіль. Але цьогоріч він сягне свого апогею. Крім того, галузь бореться з наслідками низької оплати праці фермерів, які вирощують какао-боби, що також сприяє здорожчанню й без того дефіцитного продукту.