Активи Путіна порахують восени: коли Україна отримає зброю за російські гроші

Останнім часом тема конфіскації російських активів в інтересах України – постійно у новинах, але грошей ми досі так і не бачимо. Дипломати і депутати розповіли УНІАН, що цьому заважає.

У квітні Конгрес США має, врешті-решт, проголосувати за пакет допомоги для України й інших партнерів Вашингтону. Одним з варіантів виділення коштів для нашої країни, на якому наполягають у Республіканській партії США, є щось на зразок “Ленд-лізу” – допомога не як грант, а у борг. Причому один з варіантів, які обговорюються – цей борг сплачуватиме не Україна, а Росія. Точніше – її змусять платити, просто конфіскувавши російські активи.

Однак, насправді все не так вже й просто. Бо ці активи ще потрібно знайти, створити легальний механізм, щоб відібрати на користь України, і, бажано, зробити це швидко, а не років через 20. Бо гроші українським цивільним та військовим потрібні саме зараз.

А більша частина цих активів знаходиться якраз не у США, а у ЄС, що вимагає від наших партнерів трансатлантичного консенсусу. Окремо консенсус потрібен всередині ЄС. А там справжній хаос та безліч пропозицій, які часто одна одній суперечать.